Co se stane ve vašem těle, když vypijete zelený čaj

Zelený čaj je lidstvu znám celá staletí a zvláště v Asii, kde se jako lék používá již velmi dlouho.V současnosti bylo v západních zemích učiněno poměrně hodně výzkumů, který poodhalil jeho neskutečné zdravotní přínosy.Bez nadsázky by se dalo říci, že patří mezi nejzdravější nápoje naší planety.Rozdíly mezi jednotlivými druhy čajePodobně jako černý, žlutý, oolong nebo bílý čaj, i listy zeleného čaje se sbírají z téhož druhu rostlinky zvané Čajovník čínský (Camellia sinensis).Původem je z Jižní, Jihovýchodní a Východní Asie, ale dnes se pěstuje téměř na celém světě v tropickém a subtropickém pásmu.Co tedy dělá zelený čaj odlišným od ostatních druhů?Hlavní rozdíl je v tom, že listy se při zeleném čaji nejméně zpracovávají. To u něj zajišťuje nejvyšší objem antioxidantů. No a právě ty jsou zodpovědné za většinu jeho zdravotních přínosů.
Zelený čaj se vyrábí pomocí páry, zatímco ostatní druhy podléhají oxidačním procesům, které v lístcích ničí ty nejužitečnější látky.Úžasné vlastnosti zeleného čaje jsou důvodem, proč byste ho měli častěji pít.No a tady už následuje seznam jeho osmi hlavních zdravotních přínosů: 

1. Snižuje riziko kardiovaskulárních nemocíAntioxidanty nacházející se v zeleném čaji pomáhají blokovat oxidaci "špatného" LDL cholesterolu a zvyšují hladinu "dobrého" HDL cholesterolu.Kromě toho, má také blahodárné účinky na vaše cévy.Dále snižuje vysoký krevní tlak a brání vzniku krevních sraženin. Ty jsou nejčastější příčinou srdečního infarktu a mozkové mrtvice.
 2. Zrychluje metabolismus a spaluje tukyKetechíny vyskytující se v zeleném čaji jsou zodpovědné za zrychlování tělesného metabolismu a také pomáhají rychlejšímu spalování tuků, hlavně v oblasti boků a břicha.Ačkoliv samotný zelený čaj není zázrakem na hubnutí, bez pochyb je při hubnutí skvělým pomocníkem.
 3. Má protirakovinné účinkyAntioxidanty hrají hlavní roli ve snižování rizika u všech druhů rakoviny.Jejich ochranný účinek spočívá v tom, že neutralizují volné radikály v těle. Tyto volné radikály jsou zodpovědné za oxidační poškození, které zvyšují riziko rozvoje rakoviny.Výzkum ukazuje, že polyfenoly mají nejen preventivní účinek, ale že dokonce rakovinu i zabíjejí a zpomalují její další růst.
 4. Zlepšuje mozkové funkceZelený čaj obsahuje kofein. Ten stimuluje mozek aniž by jej nadměrně agitoval tak, jak je to v případě kávy.Blokováním adenosinu zvyšuje kofein koncentraci dopaminu a norepinefrinu, což vede k lepší činnosti mozku.Další substance vyskytující se v zeleném čaji, nazývaná EGCG, zvyšuje schopnost učení a paměti prostřednictvím produkce neuronových progenitorových buněk.5. Snižuje riziko Alzheimerovy a Parkinsonovy chorobyZelený čaj nám nepomáhá s pamětí jen z krátkodobého hlediska.Ochraňuje nás dokonce i před chronickými degenerativními onemocněními jako Alzheimerova či Parkinsonova choroba.Studie ukazují, že mocné katechiny chrání naše mozkové buňky před smrtí a vědí dokonce i opravit poškození těchto buněk. 
6. Předchází cukrovce typu 2Zelený čaj se používal v tradičních lidových medicínách celé věky na kontrolu krevního cukru.Nedávná studie ukázala, že EGCG zlepšuje intoleranci na glukózu a citlivost na inzulín.Zelený čaj zabraňuje prudkým výkyvům krevního cukru tím, že zlepšuje využití inzulínu. 
7. Má protivirální a antibakteriální účinkyKatechiny ze zeleného čaje zpomalují růst a dokonce i zabíjejí samotné bakterie a viry.Tyto účinky budou obzvláště přínosem pro vaše zuby.Zelený čaj totiž omezuje růst ústních bakterií a usmrcuje ty bakterie, které jsou zodpovědné za vznik zubního plaku, zubních kazů a zápachu z úst.
 8. Péče o pokožku a oddalování stárnutíPoměrně často můžeme vidět, že zelený čaj je uváděn jako ingredience na mnoha kosmetických přípravcích.Důvodem jsou opět volné radikály odpovědné v tomto případě za předčasné stárnutí pokožky, když vytrhávají z buněk kyslík a ničí kolagen.Kolagen je nezbytnou substancí na udržování zdravě a mladě vypadající pokožky.Kvůli vysokému obsahu Oligomerické proantosyanidy (OPC), dalšího velmi silného antioxidantu, oddaluje zelený čaj proces stárnutí.Celkově nás zelený čaj chrání před:

    
poškozením pokožky ze slunce
    
rakovinou kůže
    
mimickými čarami
    
vráskamiJak správně připravit a pít zelený čajI přesto, že zelený čaj obsahuje méně kofeinu než káva, neměli byste ho pít více než 5 šálků denně. Vyhnete se tak možným vedlejším účinkům kofeinu. 

Je třeba také upozornit na to, že zelený čaj nízké kvality často obsahuje škodlivý fluor.  
Pokud chcete kvalitu, vyberte si pravý japonský zelený čaj MatchaTea. Je to druh čaje, který vznikl před 800 lety. Z počátku byl užíván převážně buddhistickými mistry a samuraji, až teprve před nedávnem se začal konzumovat i v Evropě. Čerstvé čajové lísky, rozemleté na jemný prášek, jsou přímo elixírem zdraví a mládí.  
Ideální je, konzumovat zelený čaj neslazený a bez mléka.


zdroj:.healthyandnaturalworld

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Nenechte se terorizovat bolestí, zbavte se jí chytře a ještě si vydělejte :-)

Chytře na bolest

Aloe vera a kokosový olej - dvě ingredience na výrobu krému na pigmentové skvrny, strie, jizvy i akné